oh-my.png

 

Kun ryhdyin tätä etsintämatkaani tekemään, minulla ei ollut hajuakaan termeistä kuten; hlbt (homo-, lesbo-, bi-, transseksuaali sellaiselle, joka on kenties yhtä tiedoton...=)), androgyyni (vaikka itseni sellaiseksi kaiketi lasketaan=)), polyamoria ("monirakkaus") jne... vain muutamia luetellakseni. Huomasin myös sen, että biseksuaalisuudesta tai tässä tapauksessa bi- uteliaisuudesta ei puhuta julkisesti kovinkaan paljon. Tuntuu jopa siltä, että homous ja lesbous ovat paljon hyväksytympiä "näissä piireissä" kuin epävarma bisseys tai bi- uteliaisuus.

Etsin tietoa netistä ja kahlasin läpi satoja sivuja. Biseksuaalisuuden yhteydessä sivuttiin monta kertaa polyamorismista. Itselleni ei heti valjennut koko termi, joten senkin tiimoilta kahlattiin läpi taas satoja sivuja (on ihan mukavaa puuhaa unettomina öinä...=)) Halusinkin nyt tuoda esille muutamia poimintoja, jotka jollain lailla toivat taas lisää kysymysmerkkejä tähän jo ennestään varsin epämääräiseen pääkoppaani... 

Biseksuaalisuus on kiperä identiteetti, sillä se ei nauti kovinkaan suurta arvostusta sen kummemmin hetero- kuin homoseksuaalien keskuudessa. Biseksuaalisuus on väärinymmärretty monella tapaa. Usein luullaan, että biseksuaalisuus tarkoittaa kykenemättömyyttä sitoutua yhteen ihmiseen ja että biseksuaali tarvitsee pakosta sekä miehen että naisen jonkinlaiseen polyamoriseen suhteeseen ollakseen tyytyväinen. (sexpo)

Nousemassa olevaan monirakkauden elämäntapaan sisältyy olellisena osana bi-seksuaalisuus, ja ainakin naiset ovat nykyisin hieman valmiimpia myöntämään omaa sukupuoltaan kohtaan tuntemansa mielenkiinnon. Biseksuaalisuus ei ole seikkailunhalua, vaan tunnetila, joka voi löytää erilaiset painopisteensä erilailla eri elämänvaiheissa. (sincity)

Yksi näkemys biseksuaalisuudesta on, että homo- ja heteroseksuaalisuudet ovat kaksi monoseksuaalista suuntautumista, kun taas biseksuaalisuus ympäröi niitä molempia. Toinen näkemys taas on, että biseksuaalisuus on yksi erillinen seksuaalinen suuntautuminen homo- ja heteroseksuaalisuuden kanssa.(Wikipedia, vapaa tietosanakirja)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Polyamoria eli monirakkaus on elämäntapa,jossa henkilö on pitkaäikaisessa, intiimissä ja usein seksuaalisessa suhteessa useamman partnerin kanssa, kaikkien partnereidensa tietoisella suostumuksella. Henkilöt, jotka kokevat kykenevänsä tällaisiin suhteisiin määrittelevät itsensä usein polyamoriksi. Polyamorisista ihmisistä käytetään usein lyhennettä poly.

Polyamoria ei tarkoita samaa kuin vapaat suhteet. Henkilöllä voi olla useampi henkinen tai seksuaalinen partneri, mutta hän ei silti ole "avoin" muille (polyuskollisuus). Polyamorian ydinajatuksen voidaan sanoa olevan että useat yhtäaikaiset suhteet on tarkoitettu vakavastiotettaviksi suhteiksi, ei satunnaisiksi lyhyiksi suhteiksi.

Eräs mahdollinen polyamorisen pysyvän ihmissuhdesitoutumisen malli on osittaisparisuhde. (Wikipedia, vapaa tietosanakirja)

Kaikki asiantuntijat eivät usko polyamoriaan. Monien asiantuntijoiden mukaan perinteinen parisuhde on kriisissä, koska nykyisin avioliitolle ja parisuhteelle asetetut ahtaat normit eivät enää päde. Kumppanuus, rakkauden pettymykset ja eroamistuska kuitenkin samalla kasvattavat ja kypsyttävät ihmistä. Yksi kumppani ei ehkä tyydytä ihmisen kaikkia tarpeita, mutta tarvitseeko kaikkien tarpeiden todella tulla tyydytetyiksi? Ja ennen kaikkea – voisiko ihmissuhteilla olla muitakin tehtäviä kuin omien tarpeiden tyydyttäminen? (Polyamoria- rakkauden avoimet ovet) 

Siis jos asiantuntijoita on uskominen, saan heittää hyvästit tälle tutkimusmatkalleni...

On toisaalta hirmu ahdistavaa yrittää tulla ulos kaapista, kun joka puolelta saa vaan vastaansa kritiikkiä ja arvostelua. Pystyn hyvin kuvittelemaan, miltä homoista ja lesboista on tuntunut aikanaan kun he ovat taistelleet asemastaan tässä yhteiskunnassa.

Täytyykö minun kuitenkin sulkea ovi perässäni ja tukahduttaa tarpeeni siihen asti kun "minunlaiseni" hyväksytään osaksi yhteiskuntaamme?

Kauanko se kestää?

Olenko jo silloin menettänyt järkeni...

 ...ja elämäni?